Na jaké vánoční dobroty si dát kvůli zubům pozor?
Každý den jsou naše zuby vystavovány cukrům a kyselinám v potravinách a nápojích. O Vánocích ovšem jejich množství graduje. Cukroví, vaječný koňak, punč, víno a další pochutiny jsou na našem denním jídelníčku. Proč bychom si na ně měli dávat pozor?
Zákeřný svařák
Málokdo z nás odolá v období Vánoc svařáku. Ten červený má rovnou dvě zbraně, kterými ohrožuje naše zuby. Milovníci červeného vína ví, jaký vliv má na barvu našich zubů. S tím se ale vždy dá něco dělat. S kyselinami obsaženými ve víně se bojuje hůře. Naleptávají sklovinu a mohou snižovat její odolnost. Proto pozor – zuby si čistěte nejdříve 30 minut po konzumaci vína. Zvýšit můžete i ochranu zubů před kyselinami. Tento efekt slibuje například zubní pasta Sensodyne Pronamel.
Cukr, kam se podíváš
K tradičním českým Vánocům patří cukroví a vánočka. Asi nemusíme zmiňovat, kolik cukru obsahuje cukroví. Navíc máme tendenci ho uzobávat několik dní v kuse. A vánočka? Někdo si jí pomazává medem nebo máslem a někdo si ji jen pocukruje. A další cukry jsou na světě. Rozhodně není nutné si tyto dobroty odpustit, i když i váha by nám asi byla vděčná. Důležité je nevynechávat pravidelnou a poctivou ústní hygienu ani ve vánočním období. Chcete mít jistotu? Zapojte speciální péči gelů GC Tooth Mousse, které posilují zubní sklovinu. Pomáhají chránit sklovinu před kazy a citlivostí.
Pozor na rybí kosti
Každý z nás asi viděl scénu ve filmu, kde se někdo dusí zapíchnutou rybí kostí v krku. Realita sice nebývá často tak dramatická, ale o nic příjemného nejde. Před třemi lety jsme dokonce sepsali příběh našeho programátora, kterému rybí kost v krku uvízla. Takže pozor na ně. Nikdo z nás nechce po Štědrovečerní večeři sedět na ORL a muset oznámit lékaři, že nás kapr letos dostal.
Mgr. Andrea Ivaničová
odbornice na dentální produkty,
redakce Nazuby.cz